zaterdag 30 april 2011

Duitse kunstenaar speldt 100.000 dollarbiljetten vast aan muren van Guggenheim


Donderdag 28 april 2011
Andy Warhol schilderde ooit 200 ééndollarbiljetten, maar de 70-jarige Duitse kunstenaar Hans-Peter Feldmann gaat nog een stapje verder. Hij zal 100.000 dollarbriefjes laten aanbrengen op de muren van de Frank Lloyd Wright-vleugel van het Guggenheimmuseum in New York. Het bedrag komt tot op de dollar overeen met het prijzengeld van 100.000 dollar dat hij mocht ontvangen voor het binnenhalen van de Hugo Boss Prize in november vorig jaar.
"Ik ben 70 en ik maakte al kunst in de jaren 50", vertelt hij in een telefonisch interview, dat de New York Times weergeeft. "Toen ging er nog niet zoveel geld rond in het kunstmilieu. Geld en kunst bestonden niet. Voor mij is 100.000 dollar dus echt wel bijzonder. Ongelooflijk eigenlijk. En ik wil de hoeveelheid daarvan laten zien."

Feldmann benadrukt dat hij helemaal niet neerkijkt op het prijzengeld noch op het Guggenheim. "Ik ben zeker niet tegen het museum. Het is fantastisch dat zij mij deze kans boden. Het is toch wat buiten de normen."

Oudste winnaar ooit

De Hugo Boss Prize - uiteraard genoemd naar het Duitse kledingmerk dat sponsort - werd in 1996 in het leven geroepen door het Solomon R. Guggenheim Foundation en wordt om de twee jaar uitgereikt voor een opvallende verwezenlijking in de moderne kunst. De winnaar krijgt niet alleen 100.000 dollar, maar ook een tentoonstelling cadeau. Feldmann is de oudste kunstenaar die ooit won. Meestal gaat de prijs naar een nieuw talent.

Het Guggenheim verwacht dat er dertien dagen nodig zullen zien om al de biljetten aan de muur te pinnen. Belangrijk in de exhibitie is dat het om gebruikte briefjes gaat. Feldmann wil zo vermijden dat we denken dat het om kapitalisme en macht zou gaan. Hij wil ook dat de dollarbiljetten verticaal aangebracht worden, zodat ze maar één speld nodig hebben. Om ze allemaal bevestigd te krijgen, zullen ze bovendien elkaar moeten overlappen.

Dieven
Natuurlijk is het museum beducht voor dieven. Er worden extra veiligheidsmensen en -camera's ingeschakeld. "In de volgende ruimte hangt er voor tien miljoen dollar aan schilderijen. En die worden niet gepikt", zegt Feldmann daarop enigszins laconiek. Na de tentoonstelling verdwijnt al het geld overigens weer in Feldmanns zakken en kan het efemere kunstwerk niet meer bekeken worden. (jv)

Ikzelf ben tijdens de krokusvakantie een week naar New York geweest en  ik ben dan ook het Guggenheim museum gaan bezoeken. Het museum zelf is opzich al een kunstwerk, het is echt een prachtig gebouw. En natuurlijk zijn er in het mooie gebouw ook enorm veel mooie kunstwerken. Maar als men het beplakken van muren met dollarbiljetten als kunst beschouwt vind ik een beetje overdreven. Het kans voor sommigen zelfs zeer pijnlijk ervaren worden. Het lijkt erop dat Andy Warhol wilt laten zien dat hij rijk is. En dat vindt ik schandalig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten